Det er drømmen om det umulige, der skaber det mulige

Energibesparelser i hjemmet

Hjemme hos os har vi gennem det seneste par år været i gang med en gennemgribende opgradering af husets energitilstand. Vi startede med en grundig efterisolering, som både omfattede et tykt lag isoleringsmåtter på loftet og en hulmursisolering. Derimod slap vi for at udskifte vinduerne, for det blev gjort for knap fem år siden, lige inden vi købte det ældre hus.

Nu er vi så gået et par skridt videre. Vi har fået monteret solceller på taget, så vi selv kan producere stort set al den strøm, vi bruger. Men vi har også valgt at udskifte husets temmelig gamle brændeovn med en ny og moderne en af slagsen, så vi kan fyre med træpiller, der er en af de billigste opvarmningsformer, man kan få.

Da vi købte huset, var vi noget betænkelige ved, at det blev opvarmet med el, for det er jo ikke ligefrem den billigste måde at opvarme et hus på. Vi overvejede at få installeret centralvarme med et oliefyr, men det ville blive en meget bekostelig affære, så vi gik i stedet efter at minimere elforbruget til opvarmning.

I den gamle brændeovn, som nu er sendt til skrot, fyrede vi det første års tid med forskellige former for brænde, og det gik også forholdsvis fornuftigt. Men der følger en hel del arbejde med, for sådan en brændeovn skal jo fodres med nyt brænde med få timers mellemrum, og det var især irriterende, hvis vi var ude en aften, for så kom vi hjem til et koldt hus, hvis vi da ikke havde skruet op for el-radiatorerne med et stort forbrug til følge.

Jeg fandt hurtigt ud af, at det var en forholdsvis dyr fornøjelse at bruge rigtigt træ som brænde, så for det meste var det træbriketter, der blev fyret med, men vi havde dog også den gang et lager af rigtigt brænde ude i brændeskuret. Det havde vi overtaget sammen med huset.

Men nu er vi altså i den situation, at vores nye brændeovn udelukkende skal fodres med træpiller. Det giver langt mindre arbejde til os, fordi ovnen er udstyret med en pænt stor beholder til træpiller, så ovnens automatik selv sørger for at tage de piller, den har brug for. Så vi skal kun fylde beholderen op med et par dages mellemrum.

Min kone og jeg har nu aftalt, at jeg skal bygge en god bålplads ude i haven, for i brændeskuret ligger der stadig et par rummeter bøg brænde, som efterhånden er dejligt tørt, så det er nemt at få tændt ild i. Det brænde vil vi så bruge om sommeren, så børnene kan sidde ved bålpladsen og for eksempel bage snobrød over gløderne. Andre gange køber jeg billigt bøgebrænde på nettet.

Jeg lurer nu på i stedet at købe en færdiglavet bonfire i stedet for at bygge en bålplads i sten. For dels slipper jeg så for arbejdet med at etablere selve bålpladsen, dels regner jeg med, at det vil være langt lettere at tømme aske fra et bonfire, fremfor at skulle have bøvlet med at skovle det op fra en bålplads af sten.