Det er drømmen om det umulige, der skaber det mulige

Social angst

I de sidste par måneder har du lagt mærke til, at din datter ligesom har trukket sig ind i sig selv. Hun deltager ikke i sociale aktiviteter sammen sine veninder. Hun plager heller ikke om at få lov til at komme med til en fest, som hun dog er blevet inviteret til. Det er sådan set ikke noget, der volder dig store bekymringer. Hun er jo i en alder, hvor hun måske har brug for at være lidt alene. Hun er jo et tænkende væsen. Måske skal hun bare bearbejde nogle tanker i fred og ro.
Det bør dog være en kilde til bekymring hos dig. Har du talt med hende, om hun måske bliver moppet? Hvis ikke, så skulle du måske prøve det.

En angstform

Hvis der ikke er tale om, at hun bliver moppet, så kan det faktisk godt tænkes, at hun lider af social angst. Dette er en angstform, der ofte plager mennesker, der er meget selvkritiske. Hun er jo i en alder, hvor – især piger – er meget selvkritiske og hårde imod sig selv. Det handler om, at kroppen ændrer sig. Det handler om, at usikkerhed og generthed kan dominere det unge menneske. Det handler også om, at den unge person ikke formår at komme af med de negative tanker om sig selv.

Social angst bevirker, at den, der lider af denne angstform, ikke vil deltage i sociale aktiviteter – af skræk for at komme til at dumme sig overfor de andre, eller fordi de måske føler, at de andre kigger mærkeligt på hende. De bliver utrygge – og angsten sætter ind.

Behandling af social angst hos unge

Det er en svær situation at tackle for et ungt menneske i 14 – 16 års alderen. Og måske vil det bedste være, hvis din datter kommer til behandling for social angst. Der skal gøres noget, så hun lærer, at hun er ok. Måske er hun så kritisk overfor sig selv, at hun helt opgiver at prøve at have et socialt liv. Og får hun ikke lært, at et socialt liv er sundt, så kan det ende med, at hun bliver meget ensom. Det vil du ikke ønske for hende. Behandling af social angst behøver ikke at være et tungt og opslidende – og dyrt – behandlingsforløb.

Der findes behandlere, psykologer, der har udviklet særlige terapier, som kan hjælpe dit barn. Du skal bare sørge for, at du får hende overbevist om, at hun bør følge sådan et forløb. Det hun skal lære, er nemlig at værdsætte sig selv. Hun skal forstå, at hun sagtens kan magte at befinde sig i en social situation, som hun ellers hidtil syntes, var uoverskuelig for hende.

Symptomerne bør du kende

Har du måske lagt mærke til at hun altid kritiserer sig selv? Eller at hun bliver totalt tavs, når I er til familiefest? Dette er symptomer på at hun lider af social angst. Og hun skal have hjælp. Det fortjener hun. Hun er jo et dejligt menneske, som mange mennesker sætter pris på. Hun ved det måske godt – sådan rationelt. Men følelsesmæssigt, så er hun ikke overbevist om det – endnu.