Det er drømmen om det umulige, der skaber det mulige

Super Grus

Det var helt tydeligt, at min storebror Carsten var meget stolt af den nye maskine, han for nylig har investeret en farlig masse penge i. Det er sådan, at Carsten ejer en temmelig stor grusgrav ovre i Jylland, og da min kone og jeg besøgte ham sidste weekend, måtte vi finde os i at få fremvist det nye vidunder, men det var faktisk heller ikke uinteressant. Vi kender jo til det fra Super Grus.

Maskinen er en kæmpe stor harpe, som med masser af automatik harper det grusmateriale, der bliver gravet ud i grusgraven. I den forreste end er harpens si forsynet med nogle ret små huller, så det kun er det helt almindelige grus, der falder igennem sien, der under arbejdet vibrerer kraftigt fra side til side, så alt det mest finkornede grus falder igennem. Det udgravede materiale føres så videre på et transportbånd til næsten trin, hvor hullerne i sien er noget større, så de mindre sten kan ryge igennem sammen med det grovkornede grus, og på den måde fremstilles stabilgrus, der i kraft af de forskellige kornstørrelser ligger meget stabilt, når det anvendes.

Den sidste fase af maskinens arbejde er noget nyt, fortalte Carsten, for her sorteres de tilbageblevne sten fra materialet i tre forskellige størrelser. Det gjorde vi ikke tidligere, sagde Carsten, men der har faktisk udviklet sig et godt marked for natursten i forskellige størrelser, som mange mennesker bruger til dekorative formål i deres haver. Tidligere var disse sten i min branche nærmest betragtet som et affaldsprodukt, men nu kan vi lave penge på dem.