Det er drømmen om det umulige, der skaber det mulige

Gratis printer?

Bestil din nye pc nu og få en gratis printer, lød det i den reklame, jeg for lidt siden tilfældigt overhørte, da fjernsynet kørte i baggrunden. Nå ja, den slags kan man jo sagtens love, for man kan jo bare skrue prisen på pc’en i vejret, så det i sidste ende bliver kunden, der selv betaler for sin printer.

Men omvendt må jeg erkende, at jeg tidligere har tænkt på, at producenterne af printere vist ikke kan tjene ret meget på dem, for i betragtning af den temmelig avancerede teknologi, der nødvendigvis må være i sådan et apparat, så koster de jo ret beset ikke særlig meget.

Anderledes er det så, når man efter et stykke tid med en forholdsvis ny printer bliver nødt til at gå i byen for at købe nye blækpatroner til printeren. Så bliver der taget ved i en grad, som godt kan synes helt urimelig. Hvis man for eksempel køber fire patroner – altså en i hver af de fire farver: sort, rød, gul og blå, så kommer man i mange tilfælde af med stort set lige så mange penge, som man i sin tid gav for printeren, som i øvrigt blev leveret med de nævnte fire og ganske billige printerpatroner.

Bevares, ud fra den forholdsvis korte tid, disse printerpatroner holdt, kan jeg da godt regne ud, at mængden af blæk i dem må være mærkbart mindre end mængden i de patroner, man køber med en etiket, der fortæller, at de indeholder for eksempel 10 milliliter.

Der er garanteret en langt mindre mængde i de patroner, der følger med printeren, for producenten vil selvfølgelig også sikre sig, at han kan få solgt nogle blækpatroner, for der er vist ingen tvivl om, at det er patronerne, producenterne i virkeligheden tjener penge på.

Medmindre altså, at man som kunde vælger at købe sin patroner i en af de mange webshops, der sælger billige HP blækpatroner til alle de forskellige fabrikater af printere. Det har jeg selv prøvet for nogle år siden, men jeg var vist lidt uheldig, for ganske vist fungerede de billige patroner glimrende – men bare ikke så længe. De løb tør for blæk noget tidligere end de originale patroner, jeg indtil da havde brugt.

Og så kan man jo begynde at regne på, om de i virkeligheden er billigere end de originale. Det gider jeg nu ikke beskæftige mig med, for hjemme hos os har vi ikke så stort et forbrug af blæk til printere, at det har nogen økonomisk betydning.

Jeg kunne i hvert fald aldrig finde på at forsøge mig med det samme stunt som en af mine bekendte, Per, gjorde for nogle år siden. Han købte noget blæk på små flasker og forsøgte derefter at fylde blækket på de patroner, der var løbet tør i hans printer.

For det første var det et værre svineri, fortalte Per, og for det andet virkede printeren ikke ordentligt efter den omgang. Men Per er nu også en af de mest sparsommelige personer, jeg kender, så det kan ikke undre, at han forsøgte.