Det er drømmen om det umulige, der skaber det mulige

Mindst strøm?

To af mine bekendte her i kvarteret har nu i et års tid konkurreret på livet løs om at være den, der har det laveste elforbrug. Det hele startede med, at Finn fik opsat solcellepaneler på sit tag for selv at producerede strøm. Kort tid efter gjorde hans gode ven, Per, det samme, og de havde i starten vældig travlt med at aflæse deres målere flere gange om dagen for at følge med i, hvor meget udbytte de fik af investeringen i solcellerne.

Der gik sport i det for dem, og det var sjovt at høre dem fortælle hinanden, hvordan en god solskinsdag fik måleren til at løbe baglæns, så de faktisk sendte mere strøm ud i el-nettet, end de selv forbrugte.

Og så var det, at Finn fandt på at begynde en løbende udskiftning af lyskilderne i sit hus. Han ville satse på at nedbringe elforbruget yderligere ved at udskifte gamle glødepærer og den første generations sparepærer med led pærer (som vist her), som har et endnu lavere forbrug end de øvrige lyskilder.

Finn startede med den udvendige belysning, som for hans vedkommende tidligere bestod af to lange lysstofrør under loftet i hans carport. Dem pillede han ned og opsatte i stedet for et større antal led stjernespot i loftet. Det så ikke bare flot ud, men gav også et bedre lys i carporten, som også dækker over både deres entredør og bryggersdør, så de nu har et fint lys ved deres indgange.

Finn fortalte, at han kunne konstatere et mærkbart lavere elforbrug allerede efter den udskiftning, og det satte Per i gang med også at kaste sig over led belysning. I en netbutik købte han et antal e27 led pærer hjem for at erstatte de gamle glødepærer i huset med dem, for han kunne jo ikke bare finde sig i, at Finn sparede mere på strømmen end han selv.

Og den konkurrence fortsatte gennem lang tid, og de blev ved med at fortælle hinanden om deres respektive landvindinger i forhold til elforbruget, som ret hurtigt blev omvendt for dem begge to i de lyse måneder, så de rent faktisk producerede mere strøm, end de brugte og dermed sparede op på kontoen til de mørke måneder, hvor solcellerne ikke helt kan følge med deres forbrug.

Per gik videre med udskiftningen af lyskilderne i hjemmet, for han havde konstateret, at det bestemt også kan betale sig at udskifte de gamle glødepærer i de små lamper i huset med e14 led pærer, selv om de bare skulle erstatte en lettere søvnig 25 watts pære i for eksempel læselamperne ved deres senge.

Finn var selvfølgelig nødt til at følge trop for at kunne klare sig i den interne og venskabelige konkurrence med Per, så han kastede sig også ud i forholdsvis dyre indkøb af forskellige diodepærer, men jeg tror nu nok, at de to kamphaner har ret i, at det på sigt er en god investering, så jeg har faktisk også valgt at begynde en udskiftning af lyskilderne i vores hus i den hensigt at spare på elforbruget.

Min bedste ven i denne konkurrence er helt klart Energilys!