Jeg sad og så en dokumentar om, hvordan tilstandsrapporter bliver lavet. Det var faktisk ret skræmmende at se, hvor uansvarlige nogle byggekyndige kan være. I udsendelse var der nogle kloge mennesker, der udtalte, at hvis en boligs tilstandsrapport skal laves ordentligt, så vil det tage den byggekyndige et sted mellem 4 og 8 timer. Der var en byggekyndig, der mente, at med erfaring vil en byggekyndig kunne lave 2 rapporter dagligt. I dokumentaren blev der nævnt eksempler på byggekyndige, der har lavet ca. 8 rapporter dagligt. Der blev vist eksempler på rapporter, hvor indholdet var kopieret og indsat. Kun adressen og tidspunktet for rapporten var blevet ændret.
Chokeret
Jeg må sige, at jeg var chokeret over, at sådan noget kan ske i Danmark. Jeg troede, at man kunne stole på folk. Åbenbart ikke. Der var naturligvis også interviews i udsendelsen med folk, der havde købt hus, og havde fået en tilstandsrapport, som så viste sig at være fuldstændig misvisende. Der var bl.a. et eksempel på et ungt ægtepar, som havde købt et hus for første gang. De var faldet for husets smukke facade og den skønne beliggenhed. Men det viste sig hurtigt, at en smuk facade ikke er nok, hvis man skal bo i et hus.
Isolering af loft manglede
Huset trængte voldsomt til loftsisolering. Det unge ægtepar måtte også få trukket nye elinstallationer. De følte sig snydt. Der havde ikke været et eneste ord om forældede elinstallationer og manglende isolering i den tilstandsrapport, de havde modtaget. De måtte derfor gældsætte sig endnu mere for at få udbedret huset. Og det er ikke nemt. En af dem, som journalisten interviewede, sagde direkte, at den tilstandsrapport, han havde modtaget, slet ikke handlede om det hus, han havde købt. Skuffelsen var stor. Og ja, som sagt: Jeg blev lidt chokeret. Er en tilstandsrapport misvisende, så kan det blive meget dyrt. Og ja, det kan hænde, at et hus bliver solgt på et helt forkert grundlag.
Meget informativt
At dokumentarfilmen så også viste, at bagved tilstandsrapporterne er der en kæde af ejendomsmæglere og forsikringsselskaber, der måske presser de bygningskyndige, så en bolighandel kan ske hurtigt, er en helt anden sag. Også chokerende. Jeg er i hvert tilfælde blevet klar over, at jeg først skal have tillid til den ejendomsmægler, som jeg kontakter, hvis jeg skal købe en bolig en dag. Og hvordan får man tillid til en ejendomsmægler? Det ved jeg ikke. Men jeg er helt sikker på, at jeg først skal have en tilstandsrapport, inden jeg ser en bolig. Og så vil jeg have lov til at tage en byggekyndig, efter mit valg med mig ud. For at se boligen. Manglende isolering kan jo koste på både varmeregningen og give råd og svamp.
Det er altid bedst at have en, der ved noget om boliger, på sin side, tror jeg. Og jeg er så heldig, at jeg faktisk kender en del mennesker, der arbejder med bygninger. Enten som håndværkere eller som arkitekter. Om det bliver aktuelt for mig? Ikke lige nu. Jeg er godt tilfreds med den bolig, som jeg lejer lige nu. Jeg har intet hastværk. Og det sætter mig i den gode situation, at jeg kan tage den tid, det tager at finde en god ejendomsmægler.